Nebojša Bjelotomić – Saga: Crowdinvestig je način da uložiš novac u firmu u čije poslovanje lično veruješ

Nebojša Bjelotomić, generalni direktor kompanije Saga, lidera na domaćem IT tržištu, smatra da u Srbiji postoji pregršt firmi koje su interesantne investitorima, a za koje je crowdinvesting odlična prilika za napredovanje i širenje.

Sama kompanija Saga do tržišnog položaja koji danas zauzima došla je upravo čestim investiranjem u mikro i male lokalne IT kompanije i startape.

„Saga je nastala kroz uzimanje malih partnera, najčešće akvizirajući njihovo domensko znanje i tehnološku ekspertizu. Čak i kada je New Frontier grupa investirala u Sagu pre 10 godina, nastavljene su akvizicije malih i srednjih kompanija tako da su kupljene MPS i Smart, koje su došle u naš sastav zato što pokrivaju nišu koju Saga ne pokriva“, navodi Nebojša koji je i kao privatno lice, imao par investitorskih pokušaja.

„Nisu baš sjajno prošli, ali su bili dobro iskustvo. Investiranje nije rezervisano samo za one koji imaju na raspolaganju veliki kapital. Mislim da svako sa željom i dovoljno informacija može da bude investitor. Crowdinvesting je, zapravo, još jedan način da investiramo, ne samo u velike biznise, već i u manje kompanije. I to ne samo u one koje mogu da vrate novac, već u one u čije poslovanje i vrednosti lično verujemo što čini da se bolje osećamo vezano za svoju investiciju“.

Kako bi postale zanimljive crowdfunding investitorima, manje firme, kako Nebojša navodi, moraju postati dovoljno uređene.

„Na ovaj način one potencijalnim većim ulagačima šalju poruku da su sposobne da svoj biznis vode tako da ostvare obećanje koje su dale investitorima. Takođe, verujem da na ovaj način male kompanije mogu sebe da predstave i nekim malim investitorima koji žele da na taj način obogate svoj vid štednje.

Uveren sam da u Srbiji i te kako ima biznisa koje treba podržati i dati im priliku da lakše i efikasnije dođu do sredstava za svoj rad i širenje. Ima ljudi koji imaju energiju i ideju i treba im dati priliku da stvore dodatnu vrednost, kako za sebe tako i za investitora“.

Crowdfunding je, prema Nebojšinim rečima odlična alternativa za štednji.

„Možda ne bih to predložio starijim sugrađanima, ali neko ko je na početku karijere i vreme mu dozvoljava da bude izložen riziku, za njega je ovaj vid ulaganja dobra prilika i nešto što može da ga dovede u situaciju da mnogo više nauči o svojoj investiciji nego li kroz neke druge kanale investiranja“.

S druge strane, crowdinvesting može biti spas za firme koje su pogođene usled pandemije.

„Kovid je usporio sve, a neke firme i industrije su pretrpele baš snažan udarac usled mera donetih kako bi se sačuvalo zdravlje širokih narodnih masa. Crowdinvesting ovim firmama može da pomogne kako bi prebrodile ovaj period i kasnije nastavile da budu dobre i stabilne firme“.


Ventu Tim

Autor članka

Ventu Tim

Srbija Investira