Šta je to crowdinvesting?

Crowdinvesting je princip koji podrazumeva finansiranje preduzeća od strane velikog broja investitora (eng. crowd – grupa) koji investiraju relativno male sume, a za uzvrat očekuju povrat na investiciju.

Zahvaljujući crowdinvesting-u, sada imate priliku da ulažete u kompanije sa visokim potencijalom za rast i to sa vrlo malim minimalnim iznosom investicije.

Već sa samo 100 evra, preko Ventu.rs, možete investirati u startape i mikro, mala i srednja preduzeća, te profitirati od njihovog uspeha. U slučaju uspešne realizacije biznis plana kompanije, investitori mogu ostvariti značajne prinose na investiciju koji mogu iznositi od 6% pa na više.

Tipovi kompanija za investiranje

Crowdinvesting je najpodesniji za finansiranje startapa i mikro, malih i srednjih preduzeća zainteresovanih za razvoj poslovanja, inovacije, rast na postojećem i izlazak na nova tržišta. Ventu.rs omogućava pojedincima da sa relativno malim iznosima (od 100 evra) investiraju u kompanije sa potencijalom za rast i na taj način učestvuju u i zarade na njihovom uspehu.

Od malog startapa sa idejom da promeni svet, do već neko vreme postojećih mikro, malih i srednjih kompanija koje duže vremena posluju – Ventu.rs Vam nudi širok spektar zanimljivih i perspektivnih mogućnosti za investiranje.

Startapi

mlade i inovativne kompanije, uglavnom iz tehnološkog sektora
Kamatna stopa: od 7 % godišnje
Bonus kamatna stopa: učešće u rastu vrednosti kapitala
Trajanje: od 5 godina

Mikro, mala i srednja preduzeća

mala i srednja preduzeća koja posluju već neko vreme
Kamatna stopa: od 6.0 % godišnje
Bonus kamatna stopa: u zavisnosti od dobiti (EBITDA)
Trajanje: od 3 godine

Kako biste umanjili rizik, napravite sopstveni portfolio ulažući manje iznose u veći broj kompanija. Vi sami odlučujete u koje kompanije i sektore želite da investirate svoj novac, kao i o tome koliki bi trebalo da bude Vaš prinos na investiciju. Ne zaboravite, što je prinos kampanje u koju ulažete veći, veći je i rizik koji investitor preuzima. Ne dozvolite da vas visoke očekivane stope prinosa navedu na preuzimanje preteranog rizika. Raspoređujući svoj novac na više kompanije sprečićete “stavljanje svih jaja u jednu korpu“.

Prednosti investiranja putem Ventu.rs

Ventu.rs se zasniva na kvalitetu

Naš krajnji cilj je visok nivo kvaliteta u svim oblastima našeg poslovanja. Ovo uključuje veoma selektivan izbor projekata koji konkurišu za finansiranje kao i visok standard u planiranju i sprovođenju kampanje.

Prilikom kreiranja naših modela ulaganja oslanjamo se na ekspertizu naših partnera koji su pioniri crowdinvesting-a (CONDA), kao i konsultantske kuće BDO, koja u Srbiji posluje 28 godina i deo je internacionalne mreže prisutne u preko 160 zemalja. U vezi sa pravnim pitanjima, usko sarađujemo sa advokatskom kancelarijom  Karanovic & Partners. Naša platforma je razvijena od strane sopstvenog tima iskusnih programera i neprestano se unapređuje novim funkcionalnostima kako bismo Vam omogućili sigurno i ugodno iskustvo ulaganja.

Ventu.rs privlači publicitet

Kampanja finansiranja na našoj platformi pruža savršenu mogućnost za kompanije koje žele da prošire svest o svom brendu i predstave svoje proizvode i usluge javnosti. Ovaj efekat pojačavaju naši partneri u kampanji, koji su integrisani u skladu sa željama i zahtevima naših kupaca. Iskusni eksperti za marketing i PR, omogućavaju kompanijama da privuku željenu pažnju kako investitora, tako i opšte javnosti.

Ventu.rs smatra svojim zadatkom obaveštavanje postojećih i potencijalnih investitora o novim investicionim prilikama, kako bi svi zainteresovani pojedinci

Ventu.rs je transparentan

Na Ventu.rs plaćate samo ono što je jasno definisano u našoj ponudi i ne morate brinuti o bilo kakvim skrivenim troškovima. Prilikom prvog kontakta sa potencijalnim korisnikom, predstavljamo našu ponudu vrlo jasno i detaljno, ne ostavljajući mogućnost za neprijatna iznenađenja. Registracija i korišćenje naše platforme su za Vas potpuno besplatni, a transakcione troškove snosi Ventu.rs.

Sa druge strane, od kompanija se očekuje transparentnost prema investitorima, a svi potrebni dokumenti su dostupni za preuzimanje svim registrovanim korisnicima, kako bi svaki investitor mogao doneti odluku o investiranju na osnovu objavljenih podataka. Kompanije i preduzetnici koji odluče da se finansiraju putem Ventu.rs ukazuju svom okruženju maksimalnu moguću otvorenost i transparentnost.

Ventu.rs ima lični pristup

I za kraj, ali ne najmanje bitno, lični pristup klijentima ne bi smeo da izostane. Svaka saradnja će dobro funkcionisati samo ako se zasniva na međusobnom poverenju i poštovanju. Ceo tim Ventu.rs se fokusira na lični kontakt sa našim korisnicima i uvek ima otvorena vrata za Vas i sluha za Vaše brige i pitanja. Da bismo podstakli ličniju komunikaciju između kompanija i investitora, organizujemo događaje i radionice u vezi sa crowdinvesting-om. Sviđa Vam se naša priča? Kontaktirajte nas na  info@ventu.rs.

Najčešća pitanja o crowdinvestingu

Koliko košta korišćenje Ventu.rs platforme za crowdinvesting?

Registracija i upotreba naše platforme su za Vas potpuno besplatni.

Šta dobijam za svoju investiciju?

Svojim ulaganjem ostvarujete pravo na povrat na investiciju odnosno prihode od investicije u budućnosti.

Kod tzv. Startup ugovora, ovaj prihod podrazumeva godišnju kamatu na uloženi kapital i kao bonus koji zavisi od rasta vrednosti kompanije tokom perioda otplate.

Zatim, kao investitor često dobijate i nagrade od kompanije u koju ste uložili. To mogu biti sniženja, pokloni u vidu proizvoda, razne korisničke pogodnosti itd.

Za detalje kao što su iznos otplate, osnovna kamata i učešće u rastu vrednosti kompanije (bonus za povećanje vrednosti), molimo pogledajte odgovarajuću stranicu konkretne kampanje u koji želite da investirate.

Zašto da uložim baš koristeći Ventu.rs?

Ventu.rs je više od posrednika između kompanija i investitora. Mi Vam pružamo podršku tokom trajanja investicije i tu smo da odgovorimo na sva Vaša pitanja.

Mogućnost ulaganja u domaće preduzetnike, startape i inovativne kompanije.

Na našoj platformi imate priliku da učestvujete u uspehu domaćih inovativnih kompanija. Ovo ne samo da Vam daje mogućnost da Vaš investicioni portfolio dodatno razvijete, već Vam daje i priliku da podržite priče do kojih Vam je stalo.

Provereni kvalitet projekata

Pažljivo biramo projekte zajedno sa našim timom finansijskih, poreskih i pravnih eksperata i preduzimamo sve korake kako bi naš projektni portfolio bio što kvalitetniji. Na stranicama projekta možete da pronađete detaljne informacije, kao što su biznis plan, tim, tržište itd.

 

Mi smo Vaša podrška prilikom ulaganja

Naš tim Vam stoji na raspolaganju telefonom kao i putem mejla za sva pitanja u vezi sa učešćem, mogućom zaradom i rizicima. Tokom same investicije takođe Vas pratimo u ulozi kontakt osobe: Dobijaćete redovne informacije o razvoju svojih investicija kao i o narednim aktivnostima.

U našoj rubrici pitanja i odgovori pronaći ćete dodatne informacije o ugovorima, uslovima ulaganja, šansama i riziku itd.

Interesuje Vas u koje projekte trenutno možete da investirate?

Pronađite sve mogućnosti za ulaganje ovde.

Interesuje Vas u koje projekte trenutno možete da investirate? Pronađite sve mogućnosti za ulaganje ovde.